Як вибрати свій перший ніж?
Вибір першого ножа важка задача для багатьох ,і скільки завгодно можна відточувати свою теоретичну базу і питати порад у старших товаришів ,але коли дійде до справи ,і потрібно буде робити вибір виникне багато питань:
який ножа ?
яка рукоять краще ?
Який стали віддати перевагу ?
на які у вас немає відповідей . Але справа в тому що ви ще самі не знаєте навіщо вам потрібен ніж ,а саме цей момент є наріжним каменем при виборі . Для того що б знати з якого боку підійти до цього складного філософського питання вам потрібно прийняти істину ,що абсолютно універсального ножа не буває і всі клинки служать для якоїсь мети .Вибираючи свій перший ніж потрібно не шукати "універсалу" і змириться з тим ,що доведеться чимось пожертвувати .
У кожного ножа , в його "ножової життя",передбачений коло задач який він повинен вирішувати. З цього ви повинні чітко уявити навіщо вам потрібен ніж і які завдання ви маєте намір з його допомогою вирішувати.Чим чесніше в цьому моменті ви будете самі з собою тим більше ймовірність що ви не промахнетеся з вибором.Навіть самі "злі" ножі , яким визначено рвати ,колоти ,рубати виконують у 95% випадків мирні завдання (відкривання консервів ,нарізки бутербродів).
Вибір сталі - питання екзотичний .
Сталь 420 - сталь початкового рівня ,досить м'яка ,пластична і в'язка ,потребує постійного "доводі" заточування . Відмінно зарекомендувала для бюджетних складних ножах,кухонних ножах.
Сталь 440с - має високу стійкість до корозії , досить добре тримають різальну кромку ,зносостійкі ,добре правляться.Робоча і легка у догляді сталь.
8Cr13MoV -Високовуглецева сталь з додаванням молібдену і ванадію .Ударостійка , зносостійка ,пластична ,відмінно тримає ріжучу кромку.
І головне НЕ ВАРТО переплачувати за ту твердість ,міцність , зносостійкість якої ви не будете користуватися !
Дивіться огляди ножів , не приймайте спонтанних рішень ,вдалого вибору!